Makrill – en frekvent återkommande gäst i vår vik

Namnet Makrillviken är inte en slump. Fiske är populärt bland våra gäster då vår vik kryllar av den populära fisken. Eftersom det är fritt fiske på Smögen kan du testa lyckan på klipporna precis utanför vårt vandrarhem. 


Fun fact om makrillen

Makrillen är en populär matfisk och känd för sitt smakrika kött och höga näringsvärde. Den har en strömlinjeformad kropp som är täckt av små glänsande fjäll och en blågrön-färgad rygg med svarta, vågformade linjer. Vanligast blir de mellan 30 och 40 centimeter långa men en vuxen makrill kan bli upp till 60 centimeter lång och väga cirka 2 kilo.

Makrillen är en snabb simmare och lever i stim som migrerar långa sträckor över året. Det är en rovfisk som främst lever på plankton, småfisk och olika typer av kräft- och blötdjur. 

Fiska makrill

Makrillen övervintrar på djupt vatten ute i Atlanten men vandrar under våren till grundare vatten för att leka. Därför finns det gott om makrill att fiska på västkusten under sommaren och en bit in på hösten. Du kan fiska både som nybörjare eller proffs, från land eller båt och använda dig av många olika metoder. Under våren fiskar du med fördel med spinnfiske för att kunna få till långa kast samtidigt som du runt midsommar när de befinner sig i grundare vatten kan fiska med handlina eller spö. 

Tillaga makrill

Makrillen är omtyckt för sitt smakrika kött som också är rikt på bra fetter och vitaminer. Du kan med fördel både grilla, röka eller steka makrillen. Det finns en mängd olika recept att testa där smörstekt makrill tillsammans med en potatissallad eller helgrillad makrill med körsbärstomater är riktiga favoriter.

Boka ett rum på Makrillvikens vandrarhem och upplev det härliga fisket på Smögen i sommar! Du hittar lediga rum här.